Entrevista amb Francesc Farran, President de l’empresa SERVIFIM


Francesc Farran

L'Associació d'Empresaris de la Fusta ha posat en marxa el projecte de Marcatge CE i
el desenvolupament de la Marca de Qualitat Finestra Sostenible. Expliqui'ns en què consisteix aquesta iniciativa, a grans trets.

Des d'AEF, atesa la normativa vigent, vam creure en la necessitat de que els fusters fessin finestres amb totes les garanties i complint uns mínims d'ecoeficiència tèrmica i acústica. Darrerament, el mercat de la fusta torna a estar a l'alça després d'un temps a la baixa pel boom de la fusteria d'alumini, i calia vendre un bon projecte que comptés amb certificació i promoció. La proposta ja té a hores d'ara el recolzament d'una trentena d'associats de Lleida, Barcelona i Girona. El cost del projecte (fer la fabricació amb Marcatge CE i amb paràmetres d'ecoeficiència) és de 30.000 euros. AEF en subvenciona 12.000 euros i, la resta, ho paguen els fabricants associats.

El projecte compta amb el suport de CENFIM, amb qui AEF ha signat un conveni de col·laboració per al desenvolupament del projecte, a més, oi?

Amb CENFIM hem signat un conveni de col·laboració per desenvolupar el projecte atès que la comissió tècnica de Finestra Sostenible està dirigida per un enginyer industrial de CENFIM especialista en tancaments de Qualitat.

Per dur a terme aquest projecte també s'ha hagut de constituir una empresa, Serveis Integrals de Fusta i Moble, de la qual vostè n'és president.

Des del Cidem ens van aconsellar la fórmula de crear una empresa com a titular del projecte que tindrà per objectius, en primer lloc, engrescar els fusters a fer finestres de qualitat, a ser més competitius alhora que es regula el control de qualitat de fabricació. En segon terme, obrir noves oportunitats de negoci en un marc de recessió econòmica al mateix temps que es promou el tancament de fusta sostenible. A més, amb aquest projecte es prestigia al sector i es comença a funcionar com a grup de pressió davant l'Administració. Per últim, es modernitza un sector considerat tradicional.

En quin moment del procés us trobeu actualment?

Ens trobem ara en ple procés d'assaig de l'homologació i estem fent tasques d'implantació CPF (Control de Producció en Fábrica) i de la Finestra Sostenible amb els fusters de Lleida i Girona. Aviat endegarem per a tots els socis de Finestra Sostenible tres cursos de: tècniques de composició del vidre i la seva instal·lació; fabricació en general de finestres de fusta i cursos d'envernissat (garantim cinc anys sense manteniment). Implantarem ben aviat un segell de marca de qualitat per assolir la fabricació i instal·lació de finestres de fusta amb unes prestacions màximes que garanteixin l'estalvi energètic real i un manteniment a baix cost i assequible a llarg termini. Així mateix, es faran auditories anuals a tots els fabricants adherits per mantenir la continuïtat de tot el procés de qualitat. Ara ens toca fer promoció i donar a conèixer arreu el projecte, especialment entre els arquitectes i tècnics, i farem presentacions als col·legis professionals. Hem registrat la marca Finestra Sostenible en català i castellà i els dominis finestrasostenible.cat, finestrasostenible.com i finestrasostenible.es. D'aquí a poc també es podrà consultar la nostra pàgina web.